Vem kan använda voice alert?

Voice Alert kan användas av alla

Än så länge är det endast en handfull användare som använder Voice Alert i SM och det är ett trevligt sätt att få möjlighet att prata med andra APRS-användare.

Så detta är alltså endast för APRS-användare?

Nej, detta är en möjlighet för alla att höra om en mobilstation är i närheten. Du kan i din vanliga pratradios minne programmera in frekvensen 144,800 med subton 136,5 och få din egna ”radar” aktiverad.

Om en APRS-station med Voice Alert närmar sig kommer du att bli uppmärksammad på detta och ni kan anropa varandra för ett direkt-QSO. Så även om endast APRS-stationen annonserar sin närvaro kan såklart hur många som helst lyssna.

Använd aldrig på fasta obemannade stationer!

Kom ihåg att Voice Alert är en automatisk funktion för allmänt anrop. Därför ska dessa stationer alltid ha en operatör närvarande (någon måste ju förstås köra bilen). Om man då använder Voice Alert på en fast och obemannad station förstör man det praktiska och roliga med Voice Alert eftersom denna station kommer att höras i alla andra mobila stationer med Voice Alert aktiverat.

Fasta stationer är dock alltid välkomna att lyssna på 144,800 med subton 136,5 så att de blir uppmärksammad på att en mobilstation är i närheten. En fast station får aldrig sända sina positionspaket med denna subton aktiverad. Om så är fallet kommer denna station att skapa irritation och andra användare i dess närhet slutar använda Voice Alert.

Ett exempel på detta är där man i Washington DC har problem med en fast station som har Voice Alert aktiverat. Eftersom paketen skickats ut med ca en minuts intervall skapar denna station stor irritation i dess omgivning eftersom alla paketen hörs av Voice Alert-användarna. Användarna tröttnar och vrider ned volymen, och glömmer att vrida upp den igen när man lämnat området.

Denna fasta station dödar alltså nyttan med Voice Alert i detta område. Och försöker man kontakta stationen får man aldrig något svar, eftersom stationen är obemannad!

Grundregler för en mobil station:

    1. Måste alltid ha en operatör.

    2. Använd endast när du är resande. Annars risk för kontinuerligt QRM i samma område.

    3. Paket med subton 136,5 är till för att uppmärksamma andra stationer om att du är i närheten och öppen för ett QSO.

Grundregler för en fast station:

    1. Använd en vanlig pratradio eller en scanner för att lyssna på Voice Alert (med subton 136,5). Använd aldrig din APRS-utrustning.

    2. Eller använd en radio som kan ha olika subtoner för TX och RX (t.ex. IC-706).