Ställ in din radio för voice alert

Radioapparater som lämpar sig utmärkt för Voice Alert är den bärbara Kenwood TH-D7 och de mobila Kenwood TM-D700 / 710 samt FTM-350 från Yaesu (TH-D72 och FTM-350 har denna funktion inbyggd och ställs in i menyn.).

Det viktigaste med Voice Alert är att ljudvolymen på APRS-kanalen alltid ska vara på och undvika att oavsiktligt ställa ned volymen och sedan glömma att den är nervriden. Rör därför aldrig den volymkontrollen.

Du kan enkelt kontrollera APRS-trafiken (om det är någon) på APRS-kanalen genom att programmera in fler kanaler och ge dem olika namn och inställningar, t.ex.:

Notera att om du för kanal 2 väljer en ton som skiljer sig från andra användare kommer kanalen att vara tyst även om de kör Voice Alert och är i närheten av dig. Detta är alltså din helt tysta kanal (du kan dock fortfarande bli anropad av någon som vet din subton).

Genom att lägga in dessa tre kanaler kan du enkelt välja vad du vill höra på APRS-kanalen, utan att ens behöva röra TONE-knappen, volymkontrollen eller någon annan meny.


Statustext

Det kan vara en god idé att i sin statustext visa att du använder Voice Alert.

T.ex. ”144,80 PL136,5 Voice Alert”.