Mobil radioamatör-radar

Voice Alert är ju en alltid tillgänglig simplexkanal för anrop, men hur vet man när en annan mobil radioamatör (med Voice Alert inställt) är inom räckvidden för ett Voice Alert-anrop?

Jo, denna funktion kommer gratis med Voice Alert och blir som en sorts radar.

Kom ihåg att den andra stationen är på 144,800 just för APRS, och sänder därmed sina korta datapaket med 1-3 minuters mellanrum.

Dessa paket är precis som andra APRS-stationer men med skillnaden att just dessa paket sänds med samma subton (136,5) som ställts in för att lyssna på. Du kommer alltså att kunna höra de korta paketen från den stationen, som i sin tur betyder att stationen är inom räckvidden för direktkontakt.

Dessa paket kommer (som vanligt) att reläas över digipeatrar, men det är endast det ursprungliga paketet som innehåller rätt subton och därmed hörs i din radio.

Alltså, om någon annan inom räckviddsområdet har ställt in radion för Voice Alert, kommer denna att höra dina paket och förstå att det är en annan Voice Alert-station i närheten. En typ av radar!

Reaktionen från personer som ännu inte har testat detta är ofta att, ”Jag vill då inte lyssna på en massa jobbiga packet-ljud medan jag kör bil” och avfärdar konceptet direkt. Men det de inte tänker på är att endast stationer inom räckvidden för simplextrafik, med Voice Alert inställt, som kommer att höras. Detta kommer alltså inte att vara något stort problem, men mycket värt när man vill veta att en annan station är i närheten.

Om du tvivlar, ge det i alla fall ett försök eller fundera en gång till. Kom ihåg att det du hör på 144.800 är till 99,99 % trafik som gått via digipeatrar, och inget av dessa har subton 136,5. Det är alltså bara när en annan mobil APRS-station i närheten som ställt in Voice Alert som du kommer att höra de korta paketradio-ljuden med en intervall av 1-3 minuter.

Om två Voice Alert-stationer möts i ca 90 km/h kommer man att vara i varandras räckviddsområde endast i 5-10 minuter. Tänk på dessa paket som ”uppmaningar” från någon som gärna vill ha ett QSO.

Om du för stunden inte vill snacka, eller lämnar din bil med beacon påslaget, kan du avaktivera Voice Alert (ej dra ned volymen) genom att enkelt byta från 144,800 (subton 136,5) till en minneskanal med samma frekvens men med en DCS-kod aktiverad istället (se förslag på kanallista). Detta ger dig tystnad utan att vrida ned volymen, men utan att påverka dina beacons (positions-utsändningar).

Att lämna stationen med subton 136,5 inställt, är som att automatiskt ropa CQ men inte lyssna efter svar.

Den enklaste lösningen för detta är alltså att programmera in tre minneskanaler enligt listan ovan. Det gör det enkelt att snabbt byta funktion, utan att behöva ändra i menyer eller ställa ned volymen.