Bakgrunden till Voice Alert

Har du varit på en långresa med bilen och inte hittat någon att prata med över radion? Du kanske har mött en bil med fullt av antenner på taket, men inte kunnat få kontakt med denna? Du kanske inte heller vet vilken frekvens den lokala repeatern är på?

Föreställ dig då en “radioamatör-radar” som automatiskt uppmärksammar dig på andra mobila stationer i din direkta närhet, som kan kontaktas på en direktfrekvens. Eller varför inte en duobands-radio med en rikstäckande anropskanal som alltid är påslagen? En sådan radar eller radio skulle garantera att man på ett enkelt sätt skulle kunna få kontakt med en annan mobil radioamatör.

Och tro det eller ej, en sådan radio finns redan. Flera stycken dessutom. Många radioamatörer har dessa och flera av oss använder dem varje dag. Tyvärr är det många som inte använder dessa radioapparater fullt ut och är omedvetna över dess funktionalitet.

Apparaterna är förstås den bärbara Kenwood TH-D7, TH-D72 och de mobila Kenwood TM-D700 / 710 samt FTM-350 från Yaesu.

TH-D72 och Yaesu FTM-350 har denna funktion inbyggd och ställs in i menyn!


Dolda funktioner

Konstigt nog är Radar- och Voice Alert-finesserna dolda funktioner som inte upptäcktes förrän dessa apparater redan funnits på marknaden i över två år. Och eftersom de flesta kategoriserar dessa apparater som ”APRS-specifika” har man varit omedveten över nyttan med dessa funktioner. Men allt du behöver göra är att ställa in radion på rätt sätt. Och för att förstå hur det fungerar, måste man även förstå hur de flesta använder sin radio.

Dessa är inte enbart en duobands-radio, utan egentligen dubbla radios med två mottagare som kan jobba på VHF/UHF eller VHF/VHF på samma gång. Eftersom de har inbyggd APRS-funktion, är den vardagliga användningen att på band A ställa in APRS-frekvensen 144.800 (med volymen nerskruvad) och sen använda band B som vanligt duobands-radio på antingen VHF eller UHF för röst QSO:n (Yaesu använder dock band B för APRS?).

Det här är ett enkelt sätt att använda APRS i bilen, med en antenn, en radio och inget TNC, dator, kablar och liknande. Ett enkelt sätt att köra APRS och använda som pratradio. Detta är tyvärr synd eftersom radion även kan ställas in för att användas på en anropsfrekvens som används i hela Europa.

Många väljer dock att i sin info-text i sina APRS-paket ange den frekvens man vanligen passar. Men informationen kan vara felaktig då man allt som oftast byter kanal när man förflyttar sig och således glömmer att ange detta i info-texten (D710 och FTM-350 har dock denna funktion att automatiskt anpassa info-texten efter den frekvens man passar).


Voice Alert – en tredje radio i bilen!

År 2001 kom man i USA på att de mobila APRS-stationerna faktiskt åkte omkring med en radio där alla hade samma rikstäckande (i hela Europa) frekvens inställd, 144,800 MHz. Problemet var bara att alla hade volymen nedskruvad helt (för vem vill lyssna på paketradio-ljudet hela tiden?)

Men genom att vrida upp volymen till normal nivå och ställa in subton 136,5 så kommer högtalaren att förbli tyst, men om någon inom din räckvidd vill anropa så kan han göra det med subton 136,5 inställd. Man slipper alltså paketradio-ljudet, men kan ändå höra anrop på kanalen!

Tänk på det som en tredje radio i bilen, inställd på en rikstäckande frekvens som många ju faktisk använder, och detta helt tyst förutom vid inkommande anrop.

Detta lysande koncept kallas alltså ”Voice Alert”.