APRS-IS (internet service)

Lite kort om APRS-IS

Kort förklarat är det ett internetbaserat nätverk som binder samman APRS-stationer världen över. Det gör det möjligt att dela med sig informationen till internet eller mellan två radioburna stationer via internet.

I grund och botten är APRS-IS ett ad-hoc-nätverk med en central server där alla paket passerar. Nätverket drivs helt ideellt av radioamatörer och grundades på 90-talet av Steve Dimse för att kunna visa APRS-aktiviteten på webbsidor.

Bistår radiobaserad APRS-trafik

Den primära funktionen för APRS-IS (Internet Service) är att bistå APRS-trafik som sänds via radio (RF). Du som användare kan dock använda APRS genom att koppla upp dig direkt mot APRS-IS med din dator eller smartphone. Självklart kan du både vara uppkopplad mot APRS-IS samt vara QRV via radio.


Anslut till en APRS-server

Du måste ha ditt unika lösenord

För att kunna ansluta till en APRS-server måste du ha ett giltigt lösenord/kod vilket du endast kan erhålla om du är sändaramatör. Det går i vissa programvaror att ansluta utan lösenord, men du kan då endast ta emot information från nätverket, inte skicka till det.

Ska du använda APRS med din smartphone, dator eller administrera en i-gate måste du alltså ha din unika kod för att kunna ansluta till APRS-IS. Se instruktionen här nedan hur du går tillväga.

Hur ansluter jag då?

I din APRS-klient anger du den rekommenderade serveradressen för ditt geografiska läge. Här i Sverige ansluter du lämpligast till euro.aprs2.net.

Så här ansluter du med UI-View

Erhåll ditt lösenord till APRS-IS

Det finns ett flertal sidor på nätet där du som radioamatör kan erhålla din kod till APRS-IS. Sök på "aprs passcode".

Aktuell serverlista

Aktuell serverlista och serverstatistik finns på status.aprs2.net

Läs mer

www.aprs-is.net